Vilnius FM Gyvai
Transliuojama

VILNIAUS RITMU. Mantas Leskauskas: šokolado menas ir gyvenimo filosofija

„Vilniaus ritmu“ laidos vedėja Jūratė Pilibaitienė kalbina Mantą Leskauską, belgiško šokolado „Leonidas“ franšizės savininką Lietuvoje. Pokalbis apie šokoladą greitai virsta diskusija apie kultūrą, meną, skonio pajautą ir gyvenimo džiaugsmą.
Mantas dalijasi istorija, kaip Belgijos tradicijos įkvėpė jį sukurti vietą, kur šokoladas – ne dovana, o kasdienio ritualo dalis.

„Belgijoje šokoladas – tai kultūra. Lietuvoje jis dar dažnai dovanojamas, bet aš tikiu, kad ateis laikas, kai šokoladas taps kiekvieno susitikimo dalimi.“ – sako Mantas Leskauskas.

Kelionė, prasidėjusi nuo skonio atradimo

Viskas prasidėjo Belgijoje, kur Mantas pirmą kartą paragavo tikro belgiško šokolado ir, kaip pats sako, „pajuto, kas yra tikras triufelis“. Ši patirtis pakeitė jo požiūrį į skonį ir tapo verslo kelionės pradžia.
Po daugybės susitikimų, planų ir pasiruošimo, „Leonidas“ duris atvėrė ir Vilniuje – vietoje, kur kokybė, estetika ir skonis susijungia į vieną visumą.

„Geras šokoladas tirpsta burnoje, nes jame yra tikras kakavos sviestas. Tai subtili patirtis, kurią reikia ne išgirsti, o paragauti.“

Kultūra, menas ir edukacija

„Leonidas“ Lietuvoje – tai ne tik šokolado parduotuvė, bet ir edukacijos erdvė. Čia kiekvienas lankytojas gali sužinoti, kaip atskirti kokybišką šokoladą, kuo ypatingas kakavos sviestas ir kodėl šokolado lūžimo garsas – ženklas, kad jis geras.
Mantas pabrėžia, kad svarbiausia – ne parduoti, o pasidalinti žiniomis:

„Mes norime, kad žmogus suprastų, kas yra kokybiškas šokoladas. Net jei jis nepirks – svarbu, kad žinotų skirtumą.“

Tvarumas ir sąžiningas skonis

Laidoje paliečiamos ir tvarumo temos – nuo atsakingos žaliavų kilmės iki perdirbamų pakuočių. „Leonidas“ bendradarbiauja su organizacijomis, kurios užtikrina sąžiningą atlygį kakavos plantacijų darbuotojams Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante.
Šis požiūris – ne tik verslo principas, bet ir pagarba žmonėms bei gamtai.

„Belgai stengiasi atpirkti istorines klaidas – rūpinasi žmonėmis, miškais ir aplinka. Tvarumas čia – ne mada, o pagarba.“

Veganiškas ir sąmoningas pasirinkimas

Šiuolaikiniai vartotojai ieško ne tik skonio, bet ir vertybių. „Leonidas“ siūlo veganiškų ir mažesnio cukraus šokoladų linijas, pritaikytas žmonėms, kurie renkasi sveikesnį gyvenimo būdą.
Kaip sako Mantas:

„Šokoladas žengia koja kojon su mitybos principais. Svarbu, kad džiaugsmas ir sąmoningumas eitų išvien.“

Skonio kontrastai ir kūryba

Šokoladas – tai ne tik technologija, bet ir menas. Kiekvienas įdaras, kvapas ar spalva – kūrybos rezultatas. Mantas pasakoja apie derinius, kurie stebina net ištikimiausius šokolado gerbėjus: nuo pasiflorų iki juodųjų serbentų, nuo subtilių gėlių natų iki netikėtų rūgščių kontrastų.

„Man patinka, kai susitinka du skirtingi pasauliai – švelnus pieniškas šokoladas ir rūgštus vaisinis įdaras. Iš to gimsta skonis, kuris nustebina net patį save.“

Lietuviai ir skonio drąsa

Pasak Manto, lietuviai vis dar gana konservatyvūs, tačiau po truputį atsiveria naujoms patirtims. „Leonidas“ siekia paskatinti žmones nebijoti eksperimentuoti – tiek su skoniu, tiek su požiūriu į gyvenimą.

„Reikia išdrįsti paragauti kažko naujo. Kartais net mažas gabalėlis šokolado gali pakeisti tavo nuotaiką – ar net požiūrį.“

Šokoladas kaip gyvenimo filosofija

Pokalbio pabaigoje Mantas dalijasi mintimis apie saiką, džiaugsmą ir dopamino galią. Nors šokoladas dažnai vadinamas „saldžia nuodėme“, jis tiki, kad mažos akimirkos, kai leidi sau pasimėgauti skoniu, yra labai svarbios.

„Gal tai ir nėra sveikiausias dalykas pasaulyje, bet šokoladas suteikia džiaugsmą. O džiaugsmas – tai sveikata.“

Skaityk daugiau