Laidoje „Verslo sostinė“ vedėjas Petras Tursa-Vileišis kalbina Martyną Vanagą, įmonių grupės „Rokiškio sūris“ inovacijų ir strategijos vadovą. Pokalbis atveria duris į vienos didžiausių Lietuvos maisto pramonės įmonių vidų – nuo sūrio gamybos laboratorijų iki pasaulinės rinkodaros konferencijų salių.
Inovacijos ir tradicijos po vienu stogu
Martynas Vanagas pasakoja, kaip šiuolaikinės technologijos ir senosios sūrio gamybos tradicijos susitinka „Rokiškio sūrio“ gamykloje.
„Turime italų technologą Angelo Frosio, kuris kartu su mūsų komanda kūrė „Grand“ sūrį – mūsų pasididžiavimą. Tai buvo ilgas procesas, kai pirmuosius rezultatus gali paragauti tik po metų, o įsitikinti, kad produktas tikrai geras – po kelerių.“
Vanagas pabrėžia, kad inovacijos įmonėje vyksta ne tik laboratorijose, bet ir visoje grandinėje – nuo transporto iki energijos vartojimo optimizavimo.
„Kartais atrodo smulkmena – padangų raštas, kelias žvyrkelis ar asfaltas, bet metų pabaigoje tai turi apčiuopiamą poveikį“, – sako jis.
Eksportas ir paradoksai: kai italai perka lietuvišką sūrį
Nors lietuviai didžiuojasi savo sūriais, net 70 % „Rokiškio sūrio“ produkcijos keliauja į užsienį.
Paradoksalu, bet didžiausia eksporto rinka – Italija.
„Kas ketvirtame ar penktame Italijos restorane patiekaluose naudojamas mūsų kietasis sūris,“ – su šypsena sako Martynas.
„Jie gamina mocarelą ir tarkuoja sūrį iš mūsų pieno. Tai reiškia, kad kažką darome teisingai.“
Atsakomybė ir pasirengimas nenumatytiems scenarijams
Pokalbio metu paliečiama ir netikėta tema – nacionalinis saugumas.
Martynas pasakoja, kad įmonė turi planų prisidėti prie valstybės maisto rezervo kūrimo:
„Stengiamės būti pasiruošę. Turime tūkstančius tonų sūrio sandėliuose – ir dalį jų, prireikus, galėtume skirti šalies maisto rezervui.“
Paveldėjimas be dramų: šeimos verslas XXI amžiuje
Vanagas – trečios kartos atstovas verslo dinastijoje. Jo senelis – įmonės įkūrėjas, dėdė – grupės vadovas, o tėtis – ilgametis įmonės darbuotojas.
„Mes neturime šeimos konstitucijos, bet turime pasitikėjimą. Dirbame tie, kurie gali būti naudingi, o ne tie, kurie tiesiog yra šeimos nariai.“
Martynas sako, kad į įmonę grįžo po daugelio metų užsienyje – dirbęs JAV ir Londone, jis atsinešė pasaulinį požiūrį į inovacijas ir rinkodarą.
„Gyvendamas Amerikoje buvau niekas – ir tai buvo geriausia, kas galėjo nutikti. Ten supratau, kad turi pats pasistengti, jog tave pastebėtų.“
Martyno Vanago įžvalgos apie sėkmę
Pokalbio pabaigoje jis dalijasi mintimi, kuri tinka ne tik verslui, bet ir asmeniniam gyvenimui:
„Lietuvoje kartais per daug tikimės, kad mus pastebės savaime. Bet niekas nesistengia tavęs pamatyti – turi pats pasistengti būti matomas.“